[Forsiden] [Emneliste] [Arkiv] [Ugens bøger]

Per Bak Jensen - Genkomst. Af Per Bak Jensen & Gitte Ørskou. 48 sider, 28,5 x 23,5 cm. Ill: 17 fotos (13 i farver). Pris kr 98,00 (ib.). [Udgivet 2006]

Denne bog viser nye billeder af én af Danmarks mest anerkendte fotografer, Per Bak Jensen.
Bogen er udgivet i forbindelse med en udstilling på ARoS Aarhus Kunstmuseum. Udstillingen havde titlen Genkomst og bestod af en række fotografiske billeder i stort format; billederne er optaget i perioden 2004 og frem til sommeren 2005. Foruden gengivelser af disse billeder indeholder bogen til indledning en samtale mellem Per Bak Jensen og Gitte Ørskou.
"Jeg er meget glad for mine nye billeder. Ikke fordi de er bedre billeder, men fordi de viser livet så utrolig tæt på, idet de kredser om årets cyklus. Den nærhed, der er i de billeder, skyldes jo, at jeg selv træder i baggrunden. At billederne driver omgang med livet selv."
Per Bak Jensen (født 1949) er ofte blevet kaldt en pioner inden for sit kunstneriske område. I sin insisterende søgen efter et særligt fotografisk udtryk, har han skabt en lang række fotografiske billedserier, som har placeret ham blandt de vigtigste skandinaviske fotografer i dag.
Det er næsten altid mennesketomme og forladte sted, som har interesseret Per Bak Jensen. Kun sporene af aktivitet står tilbage i hans fotografier. Men hvor tomheden excellerer, træder der et nyt nærvær ind. Stedernes og tingenes egenart figurerer altid knaldskarpt i Per Bak Jensens fotografier, og på en sådan måde så det umiddelbart usynlige lader sig materialisere i billederne som en nærmest åndelig dimension.
For Bak Jensen, der aldrig manipulerer sine billeder, er det essentielt at fange en form for tidsløshed, der med hans egne ord indkapsler 'stedernes væsen'. "Jeg lavede engang en bog, der hed Stedernes væsen. Jeg ville undersøge, hvad et sted kunne være for mig. Og jeg fandt ud af, at stedets særlige væsen for mig er en tone - en tone, der er selve livets tone. Denne tone bliver så indlejret i alle steder og i alle mennesker. Og hvis stedets tone kan genhøres i ens egen tone, opstår det udefinerbare sammenfald."
Per Bak Jensen, der også er lektor på Det kgl. Danske Kunstakademi, har gennem sine unikke arbejdsmetoder inspireret mange yngre skandinaviske kunstnere. Hans værker er bl.a. repræsenteret på Metropolitan Musum of Art, New York og Bibliothéque Nationale, Paris.

UDDRAG AF INDHOLD: Livet selv - samtale mellem Per Bak Jensen og Gitte Ørskou. Life itself - Conversation between Per Bak Jensen and Gitte Ørskou.
Illustrationsdel (Spor, Vindue, Tidsler, Plastik, Græs, Blå, Rødder, Sne, Sten, Halm, Brændt, Vand, Dis, Majs nr. I, Majs nr. II, Majs nr. III, Majs nr. IV).
Per Bak Jensen biografi.

UDGIVER:
ARoS Aarhus Kunstmuseum
Aros Allé 2, 8000 Århus C
Tlf: 87 30 66 00, fax: 87 30 66 01
E-post: info@aros.dk
Internet: www.aros.dk

[Til top] [Forsiden] [Emneliste] [Arkiv] [Ugens bøger]


FagBogInfo
Egernets kvt. 52
2750 Ballerup
E-post: frodes@image.dk